joi, 1 martie 2012

Zmeurul - Principalele boli şi dăunători


Gandacul zmeurului  (Byturus tomentosus) Are o generaţie pe an sau una la doi ani. Iernează în stadiul de adult sau ca larvă în stratul superficial al solului. Gândacii apar primăvara în prima decadă a lunii mai; se hrănesc cu organele florale ale diferitelor specii lemnoase şi ierboase apoi trec pe zmeur, unde se hrănesc cu polenul şi nectarul florilor. Femelele depun ouăle în florile de zmeur la baza staminelor; o femelă depune 30 - 40 ouă, câte unul în fiecare floare; după 8 - 10 zile, apar larvele care se dezvoltă în receptacolul floral şi în interiorul drupelor formând galerii sinuoase; ajung la maturitate odată cu fructele, când migrează în sol. Adulţii apăruţi rămân în diapauză hiemală până în primăvara următoare. O mică parte din larve se împupează în anul următor (în august) având un ciclu bivoltin.
Combatere: Prin lucrările agro - fitotehnice ce se fac în plantaţiie de zmeur se diminuează mult rezerva biologică a dăunătorului.
La avertizare, se recomandă efectuarea de tratamente chimice în perioada zborului adulţilor. Se pot face 2 tratamente: unul înainte de înflorirea zmeurului, iar al doilea după înflorit
folosind : Decis 2.5 CE, Zolone 35 EC, Karate Zeon.
Puregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) Pot fi atacate toate organele aeriene ale plantelor, însă se manifestă frecvent pe flori şi fructe.
Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Botrytis cinerea Pers. Conidioforii sunt filamentoşi, lungi, septaţi, olivacei la bază, incolori către vârf, ramificaţi în porţiunea superioară. Conidiile sunt ovoide, uşor gălbui.



Cancerul lastarilor (Leptosphaeria coniothyrium ) aceasta este boala cel mai periculoasa a zmeurei.
Simptome: Atacul se manifestă mai ales la baza lăstarilor, prin apariţia unor pete de 10-15 cm, de culoare roz - brunii, apoi negricioase, cufundate, care evoluează în zone canceroase; în urma necrozării ţesutului cortical apar crăpături longitudinale. În stadiul mai avansat, ciuperca atacă în profunzime, invadând ţesuturile până la măduvă.
La suprafaţa ţesutului necrozat apar fructificaţiile ciupercii - picnidiile - sub forma unor puncte mici, negricioase.
Agentul patogen: Cancerul bazei lăstarilor de zmeur este produs de ciuperca Leptosphaeria coniothynium .
Ciuperca este un parazit de rană (răni produse de insecte sau alte cauze). Picnidiile subepidermale, apoi erumpente, negre , globuloase , diferenţiază conidiile ciupercii, elipsoidale, unicelulare, la început hialine apoi olivacee şi în final brune .
Periteciile, care încep să se formeze încă din toamnă, diferenţiază în primăvară, ascosporii, elipsoidali-alungiţi, bruni cu 3 septe transversale.
Combatere: Se impun măsuri de igienă culturală (tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi), evitarea producerii leziunilor mecanice şi folosirea la plantare a unui material sănătos selectat.
Se vor aplica la avertizare tratamente chimice preventive pentru protejarea rănilor (după tăieri) contra infecţiilor ciupercii, cât şi pentru prevenirea atacului de Thomasiniana theobaldi (ţânţarul lăstarilor).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu