luni, 9 aprilie 2012

MAGNOLIA
Magnolia (Magnolia L.)
Magnolia creşte sub formǎ de arbore sau  arbust şi este potrivitǎ atât pentru grădini mari cât şi mici. Datorită florilor bogate poate fi plantatǎ individual sau în grupuri mici. Soiurile diferite de magnolii oferă vaste posibilităţi de plantare. Magnolia, în fapt, începe să înflorească de la sfârşitul lunii martie şi inceputul lui aprilie, atunci când sunt încă mari posibilităţi pentru apariţia îngheţului, de aceea este recomandat să planteze pe un loc protejat. Atunci când plantele sunt încǎ tinere au rădăcinile destul de delicate şi  prin urmare, pe timpul iernii necesitǎ formarea unor muşuroaie de pământ în jurul rădăcinilor. Ar fi bine sǎ alegeti pentru plantare un loc însorit din grădină. În ceea ce priveşte tăierile, este mai bine ca acestea sǎ se evite pe cât posibil, deoarece dupǎ tăiere î-şi pierde  repede forma corectă a coroanei. În special se curaţǎ de ramurile uscate şi cele pipernicite şi dacă este nevoie de o tundere mai puternicǎ (ex. pentru echilibrarea coroanei), după desfrunzire, scoateţi întreaga ramură.
Plantare,
Este extrem de important sǎ alegeţi speciile în functie de spaţiul pe care îl aveţi la dispoziţie,desi nu este pretenţioasǎ în ceea ce priveşte spaţiul, va dezvolta flori frumoase în caz cǎ este păstrată ca element separat, în grădină. Datoritǎ rădăcinilor adânci, fertilizarea nu este recomandată, deoarece  poate deteriora rǎdǎcinile aflate mai la suprafaţa solului. Plantarea se poate face şi în toamnǎ, deşi recomandabil este sǎ se facǎ in primǎvarǎ, pentru a fi bine înrădăcinată înainte de venirea iernii. Odatǎ plantatǎ într-un anumit loc, nu este recomandat să se mai mute deoarece sunt slabe şanse ca acesta sǎ se mai prindǎ. Una dintre greşelile cele mai comune este plantarea prea adânc, după cum am menţionat deja, magnolia dezvoltǎ rǎdǎcini adânci, deci este necesar să se planteze superficial.
Inmulţire ,
Cea mai rǎspânditǎ tehnicǎ de înmultire a magnoliei este marcotajul. In acest sens se alege un lǎstar de un an, puternic, pe care îl îndoiţi şi îl fixaţi în pământ primăvara când solul este umed şi curat. Va face rǎdǎcini după doi ani când se detaşeazǎ de planta-mamǎ şi se mutǎ la locul stabilit. Cu excepţia acestui mod, puteţi înmulţi magnolia şi prin butaşi sau prin seminţe (doar speciile de magnolie pură, adică cele care nu sunt încrucişate), însǎ cu şanse ceva mai mici de reuşitǎ.
Soiuri,


Există multe specii de magnolie, şi dacă vreţi unul cu adevǎrat deosebit puteţi opta pntru tipul de Magnolia stellata - magnolia în formă de stea  (petalele aratǎ ca o stea, este şi motivul pentru care a fost numitǎ aşa). Inflorirea începe la un an de la plantare, şi înfloreşte din martie până în aprilie, cu flori albe parfumate.
De asemenea, un tip deosebit îl prezintǎ  Magnolia liliflora, numitǎ adesea şi  "copacul de lalele." Acest nume este dat de florile violet sau roşii, care aratǎ ca lalelele.

In mod ideal, se planteazǎ într-un loc protejat lângǎ casǎ sau orice altǎ clǎdire dar nu prea aproape de perete, pentru a se dezvolta corespunzător.
Ca înălţimea a magnoliei, acesta variază de 2-3 metri şi pânǎ la 6 metri, sau chiar mai mult.

Tunderea se face când copacul este gol, ieşit din vegetaţie, şi în acest fel poate fi format un aranjament armonios de grǎdina dumneavoastrǎ.

2 comentarii:

  1. Trebuie explicat de fiecare data ca mierea naturala cristalizeaza.Consumatorii cand vad mierea cristalizata o considera obligatoriu falsa.Eu dau mierea nemtilor ca ei n-o confunda.
    Va intreb ce parere aveti cu privire la plantatia de Paulownia ca afacere si ca baza melifera?

    RăspundețiȘtergere
  2. Intradevar, mirea se cristalizeaza (mai repede sau mai tarziu in functie de conditiile de pastrare) dar cristalele se pot deosebi usoe de cele provocate de adaosul de zahar. Pe vremuri se trimitea la export mire cristalizata, ambalata in hartie cerata. Se adauga 100g miere cristalizata la 100 kg. miere pentru a stimula cristalizrea.
    Am omis in articolul despre mierea de albine, la care faceti referire, sa mentinez ca si metota de depistare a falsurilor metoda cantaririi. In general un litru de miere curata are intre 1,402 si 1,443 g.

    RăspundețiȘtergere