miercuri, 23 ianuarie 2013

Lucrari in livada - luna februarie

Deoarece am primit diverse solicitari de a pubica o schema de tratament in livada o sa incerc pe parcursul intregului an sa va prezint cat mai multe informatii pe acest subiect.  Le multumesc pe aceasta cale d-lor Dr. ing. Viorel ROTARU si Ing. Vicentiu CREMENEANU pentru aceste RECOMANDARI :
Spre finele repausului vegetativ, in conditii meteorologice care permit lucari in livada (temperaturi de peste 5° C), este necesara continuarea tratamentelor chimice (al 2-lea tratament) sau efectuarea tratamentelor care nu s-au realizat pana in prezent. Acestea fac parte dintr-un sistem de combatere integrata, caracteristic fiecarei specii pomicole: la mar, tratamentul al 2-lea se aplica in februarie sau martie, sustinut de taierea ramurilor atacate de fainare, scopul lui fiind de a combate paduchele din San José, ouale de afide, acarienii si cotarii, precum si de a distruge sporii de ciuperci fitopatogene; la par, tratamentul se face in martie pentru combaterea coccidelor, afidelor si acarienilor. Contra patarii cafenii a frunzelor si fructelor si rapanului ramurilor inca din toamna, dupa caderea frunzelor, se aplica un tratament facultativ, de obicei cu produse cuprice, pe care daca nu l-ati efectuat pana in prezent, acum este momentul sa-l aplicati; la prun, tratamentul se face in timpul repausului vegetativ pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor, cotarilor si a sporilor de ciuperci, de regula dupa taierile de fructificatie si dupa indepartarea ramurilor uscate; la cais si piersic, tratamentul al 2-lea se aplica iarna, in ianuarie-februarie, pentru combaterea basicarii frunzelor, daca anul trecut s-a manifestat puternic; la cires si visin, tratamentul 2 se realizeaza dupa taierile de fructificare si inainte de dezmugurire, pentru combaterea paduchilor testosi, a oualor de afide, paianjeni si cotari, a formelor mobile de paianjeni si a sporilor de ciuperci, in special pentru ciuruirea micotica a frunzelor de samburoase. Daca tratamentele de iarna sunt bine aplicate, ele sunt suficiente pentru combaterea ciupercii care produce ciuruirea micotica a frunzelor, nemaifiind necesare alte tratamente.


3 comentarii:

  1. Buna seara!
    Ati afirmat mai sus ca: "la cais si piersic, tratamentul al 2-lea se aplica iarna, in ianuarie-februarie, pentru combaterea basicarii frunzelor".
    Daca sunteti amabil va rog sa-mi spuneti si cu ce substante ati efectuat aceste tratamente si concentratiile respective.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Basicarea frunzelor de pirsic (cauzata de Taphrina deformans) povoaca pagube insemnate la cais nectarin, si piersic prin defolierea masiva a pomului afectat (pana la 80-90%). Pentru tratamentul din iarna era indicata o imbaiere a pomului folosind Syllit 400 sau ceva asemanator (acesta se gaseste cel mai des) solutie 0,2 %, 2 l sa/ha . Se mai poate face un tratament cu aceiasi solutie in perioada de boboc floral pana la caderea petalelor. De asemenea in perioada de boboc floral mai puteti folosi Bravo 500sc, in concentratie de 0,15 % (100 ml la 65 l. apa)

      Ștergere
  2. Sunt aici pentru a depune mărturie despre modul în care acest puternic vrăjitor numit Dr.DWAN m-a ajutat să-mi repar relația. Mi-a fost zdrobit când logodnica mea mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine pentru că avea o aventură cu cealaltă femeie la care lucrează. Plângeam și plângeam în fiecare zi, până când a devenit atât de rău încât am apelat la Internet pentru ajutor, atunci când am citit o recenzie despre marea muncă a Dr.DAWN, apoi l-am contactat pentru ajutor pentru a-mi recupera iubitul, el m-a ajutat să fac o puternică (vrajă de dragoste de reconciliere) și spre cea mai mare surpriză a mea, după 48 de ore în care am făcut vraja de dragoste, logodnica mea s-a întors în genunchi rugându-mă să-l iert. Acum suntem căsătoriți fericiți și toate mulțumirile sunt adresate Dr.DAWN Wonders pentru că m-ați ajutat să-mi salvez relația, puteți contacta Dr.DAWN prin adresa sa de e-mail: ( dawnacuna314@gmail.com )
    WhatsApp:+2349046229159/
    +3550685677099

    RăspundețiȘtergere