sâmbătă, 13 iulie 2013

ALIFII - mod de preparare

1. ALIFIA DE COADA SORICELULUI

- se înfierbantã bine 90 gr de unt nesãrat sau unturã de porc, se adaugã 15 gr de flori de coada soricelului, proaspete si tãiate mãrunt, se lasã sã sfaraie scurt în grãsime, se amestecã si se dã tigaia deoparte, lãsandu-se la macerat panã a doua zi, cand se încãlzeste usor, se strecoarã prin tifon si se introduce în borcan uscat, care se pãstreazã la frigider. Cu aceastã alifie se trateazã hemoroizii.


2. ALIFIA DE DRÃGAICÃ (SÂNZIENE)

- 1 kg unt, margarinã sau unturã de porc fãrã sare, se topeste. Se pun florile tãiate mãrunt, cam 2 pumni, se adaugã 50 gr cearã de albine, se amestecã cu o lingurã din lemn panã se coloreazã în maroniu, apoi se ia de pe foc si se lasã la macerat panã a doua zi, cand se încãlzeste usor si se strecoarã prin tifon. Se pãstreazã la frigider în cutii sau borcane.
Se trateazã prin masare sau frectie: bolile de piele, ale gusii, ale glandei tiroide, ulceratiile canceroase, tumoarea canceroasã de pe laringe. In acest ultim caz se foloseste si ceaiul preparat din 300 gr flori de filimicã, 100 gr coada soricelului, 100 gr urzicã, la 2 l de apã, care se bea cu înghitituri mici din 20 în 20 de minute.


3. ALIFIA DE GÃLBENELE

- se iau 2 pumni de flori, frunze si tulpini, se taie mãrunt, se pun în 1 kg unt, margarinã sau unturã de porc, fãrã sare, 50 gr cearã de albine, iar cu o lingurã din lemn se amestecã panã devine maroniu, apoi se lasã la macerat panã a doua zi, cand se încãlzeste si se strecoarã prin tifon. Se tine la frigider în borcane sau cutii.
Se trateazã prin masare usoarã pe zona afectatã: varicele, flebita, ulcerul varicos, diverse fistule, degerãturile, arsurile, cancerul mamar, leziuni ale sanului, se reduc cicatricile, împotriva ciupercilor de la picioare, a umflãturilor, abceselor, pustulelor, reumatismului etc.


4. ALIFIA DE MUSETEL


se preparã ca mai sus si se foloseste pentru masaj în cazul hemoroizilor, vindecarea rãnilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu