sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Plante dendrologice - SALCIA ALBA





Salcia alba
Familia: Salicaceae
Genul: Salix
Specia: Alba
            Este un arbore raspandit in intreaga emisfera nordica si poate creste pana la inaltimea de 20 m., Tulpina este neregulata de culoare brun-cenusie. Lastarii sunt de culoare brun-verzuie pana la galben si poarta frunze lungi, de forma lanceolata, cu margini fin serate de culoare verde iar partea inferioara albicioasa spre albastruie.
            Lastareste puternic si este rezistenta la ger. Prefera solurile umede dar rezista bine si la seceta indelungata.
            Se poate planta individual sau in grupuri in gradini, in jurul iazurilor si a paraielor cunferind un aspect estetic, deosebit.

Actiune farmaceutica:
datorita salicozidei, populozidei si celorlalte heterozide salicilice este: astringent, antitermic, analgetic reumatismal, hemostatic, sedativ, vasodilatator cutanat, sudorific, stimuleaza circulatia sangelui, cicatrizeaza ranile, vasodilatatoare cutanata, analgezica, opreste secretia lactica la intarcare, febrifuga, anafrodiziaca, tonic, sedativ nervos. Extern: cicatrizant, hemostatic. Opreste transpiratia picioarelor.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afte bucale, alopecie, circulatie periferica deficitara, congestii, diaree, dureri diferite, gripa, guta, guturai, halena, hemoragii hemoroidale, hiperhidroza palmo-plantara, hiperexcitatie sexuala, infectii diverse, inflamatii, insomnii, leucoree, menstre dureroase, nevralgii, raceala, reumatism, rinita cronica si acuta, sangerari menstruale puternice, spondilita anchilozanta, transpiratie excesiva a picioarelor, tristete, tuberculoza cu hemoptizie, tulburari hormonale (endocrine) la pubertate, ulceratii cutanate chiar infectate, varice.

Preparare:

intern- 2 lingurite de coaja maruntita se va pune la 200 ml apa rece, se fierbe apoi 20-30 minute. Se strecoara si se va lua cate 3-4 linguri pe zi.
-Se va transforma coaja in praf fin. Se va cerne. Se ia cate un varf de cutit odata la afectiunile de mai sus.
-Ameti de salcie maruntiti dupa uscare se vor pune o lingurita in 250 ml apa clocotita. Se vor lua 3 ceaiuri pe zi din acesta in tulburarile endocrine.
-50 g de coaja maruntita se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va tine timp de 15 zile, dupa care se strecoara. Se va folosi cate 10-20 picaturi sau chiar o lingurita de trei ori pe zi pentru tratament sau se foloseste doar la nevoie in cazul durerilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu