luni, 10 februarie 2014

Plante dendrologice - AFINUL DE MUNTE



Familia: Ericaceae

Genul: Vaccinium
Specia: Myrtillus
Afinul de munte (Vaccinium myrtillus) este un arbust peren de talie mica (40-50 cm.), cu tulpini subtiri (uneori taratoare) de culoare verde, dese, distribuite in forma de V. Funzele sunt scurt-petiolate, distribuite uniform de-a lungul tulpinii , mici, ovale sau triunghiulare, slab dintate, de culoare verde inchis in partea superioara si verde-albastruie in cea inferioara.
Florile – bisexuale, sunt mici (1 - 2,5 mm.) de culoare  alba spre roz la inceput, apoi rosie spre sfarsitul infloriri, dispuse cate 1-2 la axila frunzelor. Infloreste in lunile mai-iunie.
Fructul reprezinta o baca de culoare albastru-brumarie, de formă rotundă, cu diametrul de 5 - 10 mm,  cu gust placut dulce acrisor. Ajunge la maturitate  in lunile iulie-august.
Afinul este rezistent la inghet (-35°C) si prefera solurile umede, acide, cu expunere la semiumbra . Se inmulteste prin samata sau butasi.
Datorita faptului ca este destul de rezistent la praf si gaze se poate planta de-a lungul aleilor, trotuarelor sau in jardiniere pe marginia balconului.
Compozitie chimica: frunzele contin arbutina, tanin, derivati flavonici, derivati antocianici, hidrochinona, mirtilina, ericolina, neomirtilina, etc; fructele- tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina B1, B2, C, E, PP, acizi: citric, benzoic, malic, oxalic, tartric, succinic, malic, lactic, principii bacteriostatice..

Actiune farmaceutica; are proprietati astringente, antiseptice, bacteriostatice, scade zaharul din sange, antidiareic, diuretic, antiseptic urinar, creste acuitatea vizuala, adjuvant al diabetului. Fructele antidiareice, antiseptic intestinal, antihelintic, creste acuitatea vizuala, antiseptic urinar, adjuvant in tratarea diabetului.

Afectiuni: Se folosesc fructele si frunzele - afectiuni buco-faringiene, afectiuni coronariene, afte, anorexie, arsuri, ateroscleroza, azotemie, balonari, bronsite, cancer (preventiv), candidoze, cicatrizarea ranilor, cistite, colesterol marit, colibaciloza, convalescenta, cosmetica (tratamente), cuperoza, dermatite (diverse), diabet, diaree, dizenterie, eczeme, edeme, enterocolite de fermentatie si putrefactie, faringite, guta, hemoroizi, hepatita, hipertensiune, imunitate scazuta, infectii urinare, insuficienta biliara, metroragii, micoze, obezitate, oftalmologie, oxiuraza, prurigo, rectocolite, retinopatii, reumatism, stomatite, febra tifoida, tulburari de circulatie, tuberculoza pulmonara, ulceratii cronice, uremie, uretrite, varice, viroze.

Preparare:
Frunze
- 2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara, se bea in cursul unei zile.
-2 lingurite de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa si se fierb apoi timp de 15 minute. Se folosesc la tratarea diareei, antiseptic urinar si usor diareic.

Fructe - 2 lingurite de fructe se vor pune la 500 ml apa. Se va fierbe la foc mic 30 minute. Se va bea caldut in decursul unei zile.

-2 lingurite de fructe zdrobite se vor pune la 500 ml de apa de seara pana dimineata la temperatura camerei. A doua zi se va bea in decursul zilei.
-2 lingurite de fructe uscate se vor pune la 250 ml apa. Se fierb timp de 10 minute. Se strecoara si se pot consuma 3 cani pe zi.
-1 kg de afine zdrobite se vor pune cu 1 kg de zahar la fiert. Se tin timp de 30 minute, dupa care se pun in sticle cu gura mai larga. Se inchid bine si se pot folosi in tot cursul anului.
-1 litru de suc de afine se va pune cu 700 g de zahar. Se fierb apoi pana se leaga siropul. Se pot folosi in tot cursul anului la diferite bauturi racoritoare.
-Fructe uscate se vor transforma in praf cu ajutorul rasnitei de cafea. Se va lua un varf de cutit de 3 ori pe zi sub limba. Se va tine timp de 10 minute, dupa care se inghite.

-Gemuri si dulceturi se pot face conform retetelor traditionale. Se iau cate o lingurita de 3 ori pe zi.
-Tinctura (se poate face si din frunze la diabetici) se folosesc fructele proaspete- o parte de fructe zdrobite si 5 parti alcool alimentar de 70°. Se tine 15 zile, apoi se vor strecura. In timpul celor 15 zile se va agita des si se tine la temperatura camerei. Se va lua cate 20 picaturi-o lingurita de 3 ori pe zi diluata cu putina apa.
-Vin- la 1 litru de vin de struguri de buna calitate se vor pune 50 g de fructe proaspete zdrobite. Se lasa timp de 8 zile la temperatura camerei agitand des. Du aceia se va strecura si se complecteaza lichidul obtinut tot cu vin la un litru. Se va putea consuma copii cate o lingurita de vin, iar adulti pana la un paharel de 50 ml de 3 ori pe zi. Se prefera sa se consume inainte de mese cu 15 minute.
-Lichior- la 500 ml de votca de 40° se va pune 50-100 ml tinctura de afine. Se va putea consuma cate un paharel cu prietenii.
-Afinata.(nu se va consuma de diabetici) peste fructele de afine zdrobite se va pune zahar. La 1 kg de afine se va pune 1 kg de zahar. Se tin in damigeana sau o sticla mai mare timp de 7-8 zile. Se va agita vasul zilnic de 2-3 ori. Se leaga la gura doar un tifon pentru a nu intra mustele sau alte insecte. Se va pune dupa 8 zile 1 litru de alcool alimentar de 80°. Se mai lasa apoi cu alcool timp de 10 zile, dupa care se va scurge sucul dar nu in totalitate. Lichidul rezultat va fi pus in sticle ermetic inchise. Lichidul, acesta se poate pastra foarte mult si cu cat trece timpul va primi o savoare mai buna. Peste fructele lasate se mai poate pune votca la 40° si se mai lasa timp de 20 de zile dupa care se poate filtra si se pune in sticle inchise ermetic. Se poate folosi cate un paharel la nevoie.