sâmbătă, 6 decembrie 2014

Exista in realitate ferme de familie intr-adevar "profitabile"?!
Multi dintre noi au o imagine idilica in ceea ce priveste viata la tara, la umbra unei salcii pe malul unui paraias linistit unde bem in tihna o bautura racoritoare sau mancam o dulceata parfumata de fructe de padure ( poate unii se gandesc la un gratarel si la o bere rece (!)) pe cand imprejur nostru mieluseii zburda vesel iar pasarile ciripesc angelic. Oare aceasta este cu adevarat viata la tara? Daca esti turist DA, platesti si te bucuri de un loc mirific in care ti se pune la dispozitie tot ce doresti; daca te gandesti sa te stabilesti la tara si sa-ti deschizi o mica ferma de familie raspunsul e categoric NU.

Si totusi, de ce trebuie sa ti cont cand doresti sa investesti in agricultura:
 • Este nevoie de o suma mare de bani pentru demararea afacerii: teren / seminte / echipament.
 • Un plan de afaceri “beton”.
  Ai nevoie de utilaje agricole.
 • Munca este de 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana.
 • Trebuie sa ai cunoastinte temeinice in doneniu ,(agricultura, hoticultura, zootehnie) dar si de mecanica, constructii, economie (pietele locale si regionale), merceologie, etc,.
  Nu vei avea NICIODATA o zi libera. Animalele trebuiesc hranite si adapate de 2 ori pe zi, plantele trebuiesc prasite, udate, recoltate prin urmare nu vei putea face acest lucru in timpul liber ci va trebui sa-ti canalizezi toata energia in acest doneniu.
 • buna planificare in timp (infiintare ferma, intretinere anul I, anul II, …, anul X).
 • Relatii bune cu vecinii.
 • Si nu in ultimul rand forta de munca din zona, trebuie sa tii cont ca agricultura este aproape imposibil sa o faci singur.

Desi sunt o serie de firme “acreditate” care va ofera cursuri de calificare in domeniu, pregatirea dumnevoastra nu va fi completa fara practica la o ferma (unde sa munciti efectiv 2-3 luni) inainte de a va angaja intr-o activitate care va va schimba viata pentru tot restul ei.

Chiar daca nu vei mai lucra pentru un "sef", nu veti fi ferit de stres pentru ca in agricultura exista o serie de evenimente neprevazute (si necontrolabile) cum ar fi vremea, pretul pietei, diferite  boli ale plantelor sau animalelor.

Sunt multe persoane care au încercat sa faca agricultura de subzisten
ta – legume, oua, iepuri, ciuperci, albine, struti, melci, arbusti fructiferi, plante aromatice, plante medicinale, porci de carne; - destinate pentru autoconsum sau pentru vanzare pe piata - dar putini  au reusit sa supravietuiasca fara completarea veniturilor cu munca în alta parte.

De aceea sfatul meu pentru cei care doresc sa deschida o afacere in agricultura (mai ales cei de la oras) care doresc sa se stabileasca la tara le recomand cu toata caldura sa se documenteze cu temeinicie inainte de a porni pe un drum care nu reprezinta o afacere ci un mod de viata. Chiar daca vi se pare ca ati descoperit un segment de nisa,  probabil sunt inca cateva sute de mii de romani care s-au gandit la aceiasi afacere si multi dintre ei au demarat-o deja.  Nu cred ca studiind un CD, discutand pe forum sau citind o carte cu “cele mai profitabile X afaceri in agricultura” sunteti pregatit cu adevarat sa incepeti o afacere in acest domeniu. Adevarata afacere este a celor care produc si vand CD-uri, carti, bibliografii, in marea lor majoritate eronate. E ca si cand dupa citirea unei carti de gastronomie va considerati apt sa  deschideti un restaurant de fite in centrul orasului.

Nimic nu este usor in agricultura. Totul presupune mul
ti bani (mult mai mult decat credeti), timp, energie, cunostinte.
 
Exista un motiv deloc neglijabil pentru care tot mai multi tineri se gandesc sa se stabileasca la sat si sa inceapa o afacere in domeniul agricol si anume BANII alocati de guvern prin programul “Instalarea tinerilor fermieri” unde sumele sunt intr-adevar tentante . Daca veti citi insa cu atentie Ghidul Solicitantului veti vedea ca aceste sume sunt cea mai mare “gogoasa” inventata de catre “specialistii” Ministerului Agriculturii si nu aveti nici o sansa sa va apropiati de acesti bani daca nu detineti un capital propriu substantial. (Nu discut acum si aici despre cei carora le-au fost dedicate aceste fonduri – dar in mod sigur o sa o fac intr-un viitor articol). In cazul in care va numarati printre beneficiarii onesti ai aceste masuri trebuie sa stiti ca suma primita de la stat este infima fata de capitalul pe care trebuie sa-l investiti pentru a realiza (si sustine – X ani, pana la intrarea pe rod, sacrificare) afacerea care v-ati propus-o. De aceea desi o sa par negativist va recomand sa nu va hazardati ci sa va documentati cu temei despre zona in care doriti sa investiti,  solul, rasa de animale, soiul de plante care se preteaza acolo, adapostul, apa, utilaje necesare, forta de munca, tratamente, apropierea fata de piata de desfacere, (sa nu mai vorbim de bani!!!!); si chiar si cele mai precise calcule va pot fi date peste cap de un inghet tarziu sau de o grindina neprevazuta.

VA DORESC INVESTITII RENTABILE!!!!!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu