joi, 24 ianuarie 2013

Plante putin cunoscute - CALCEA CALULUI


Calcea calului (călci)
Caltha laetha
Caracteristicile  plantei
Timp de înflorire: aprilie-mai
Înălțime : cca 30 cm
Flori : de culoare galbenă
Poziționare: soare, semi-umbră
Necesar  de apă: solul umed
pH-ul solului: neutru
Tipul de sol: zgură
Rezistenta la îngheț: -35/-40°C
Numărul optim de plante/mp : 9-10 buc.
Acestă plantă aparține familiei Ranunculaceae . La noi în ţară se găsește pe pajiștile umede, pe malurile  iazurilor și al râurilor. Are o creștere medie (aproximativ 30 cm ), cu frunze în formă de inimă, de culoare verde  lucios , (mai ales atunci când este tânăra), luxuriantă . Contrastează perfect cu florile galben-aurii care apar în aprilie. In funcţie de poziţionarea faţă de soare calcea calului înflorește până în luna iunie ( desi poate sa mai aibe o a doua înflorire în toamnă). Este o plantă potrivită în peisagistică pentru înfrumuseţarea unei fântâni  arteziene sau a unui pârâiaș , singură sau în grupuri alături de alte plante iubitoare de apă.  Efectul  decorativ este cel mai puternic în peroada de înflorire.

Astăzi calcea calului nu se mai utilizează decât foarte rar în fitoterapie conţinând un alcaloid toxic.  Atât partea aeriană cât și rădăcinile (rizomul) au proprietăţi laxative sau purgative, în funcţie de sensibilitatea fiecăruia.
  Caltha laetha se foloseşte ca adjuvant  în constipaţiile asociate cu retenţie de urină ( atunci când acestea apar pe un fond nervos) dar și în tratamentul tusei.

Pe vremuri, în preriode de criză alimentară (război, foamete), frunzele se foloseau pentru ciorbe sau pentru sarmale de păsat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu