joi, 21 februarie 2013

Crăparea scoarţei pomilor fructiferi


Fisurile de iarnă
Fisurile scoarţei pot apărea în orice perioadă a anului, dar deteriorarea apărută în timpul iernii este de cele mai multe ori cea mai severă.Prejudiciul nu poate fi văzut imediat (coaja fisurată, decolorată, cu modificările ulterioare) devene evident primăvara sau vara, atunci când are loc o nouă creștere.
În ianuarie avem parte de o serie de temperaturi fluctuante, de la puțin peste 0 ° C până la -30 ° C. Deși nu toate zile beneficiază de soare , și chiar la temperaturi sub punctul de îngheț, temperatura cojii poate crește cu câteva grade, faţă cea a trunchiului iar picăturile ulterioare de umezeală datorate condensului din timpul nopţii, pot duce la congelarea rapidă și moartea ţesuturilor în curs de dezvoltare.


Fisurile singure, neasociate cu alte probleme sunt rareori suficiente pentru a ucide un copac, deși deteriorarea excesivă a unui pom foarte tânăr ( 1-2 ani) ar putea face pagube suficiente pentru a necesita înlocuirea sa . Efectele secundare ale fisurării scoarţei cum sunt accesul organismelor xilofage care ar putea provoca deteriorarea în continuare a copacului și chiar uscarea lui.
Cei mai sensibili sunt pomii fructiferi tineri dar orice copac  ar putea suferii fisurări ale scoarţei dacă este cultivat în condiții precare ( frasinul, stejarul, bradul, salcia, etc.).
Ca principală formă de profilaxie ar fi vopsirea în alb (văruirea) a tulpinilor care are ca  scop de a  reflecta razele soarelui.
După ce prejudiciul a avut loc, copacul se va vindeca în mod natural, prin creșterea cojii interioare. Cu un cutit ascuţit, sterilizat (înmuiat în soluţie de înalbitor de 10% sau o soluţie pe bază de cupru 3%  timp de câteva minute), se poate elimina coaja moartă din zona de divizare, care va accelera procesul de vindecare. Zona goală de pe trunchi trebuie să fie lăsată liberă, vopseaua sau gudronul nu ajută la vindecarea rănilor. Menţineţi vigoarea pomilor  prin  aplicarea de îngrășăminte în primăvară, dacă se înregistreaza deficiențe de nutrienți și în principal furnizaţi suficientă apă în vară cand vremea este uscată.
Fisurile scoarţei  sunt adesea rezultatul unor serii de factori predispozanţi care au avut loc mai devreme : insuficienţa apei pe perioada verii, rănirile provocate în timpul cositului, rezemarea de obiecte de trunchiul pomului. Zonele afectate de defecte ale trunchiului nu se contractă la fel de bine ca și lemnul sănătos. Aceste fisuri se pot vindeca în vară doar se pot deasemenea redeschide în timpul iernii următoare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu