marți, 29 ianuarie 2013

MIEREA DE ALBINE- depistarea falsurilor


Despe mierea de albine s-au scris nenumarate lucrari in care se explica in amanunt benefiicile acestui produs natural de exceptie. O sa trec in revista numai o mica parte din calitatile sale deosebite:
-          Este bogata in vitamine, in special complexul B, vitaminele C, K, PP si A
-          Contine acizi organici in special acid citric, care ajuta in oxidarea grasimilor si a glucidelor.
-          Are efect antibiotic, bactericid, tonic cardiac, cicatrizant, calmant, stimulator, etc.
-          Stimuleaza pofta de mancare si digestia.

Mirea se clasifica in doua categorii in functie de provenienta si anume:  mierea de polen si mierea de mana
Mierea de polen se imparte de asemenea tot in doua categorii - si anume: miere poliflora si monoflora.

Mierea poliflora- are in general o culoare galbena, aroma si gust placute, specifice florilor din care provine, consistenta fluida sau cristalizata. La aceasta categorie se distenge mierea de plante medicinale care are un efect tamaduitor in cazul diferitelor afectiuni.
Mierea monoflora- culoarea variaza in functie de specia florala de la care s-a cule nectarul. Mirea de tei are culoarea galben-portocalie,  mierea de salcam- galben-auriu pana spre incolor, mierea de menta- galben-auriu, mierea de zmeura- galben-roscat sau galben-verzui, etc.
Gustul si aroma sunt caracteristice, bine pronuntate. Consistenta este in general fluida sau cristalizata (mai putin la mierea de salcam care este cea mai rezistenta la cristalizare).
Mierea de mana ( de conifere sau foioase) are culoarea brun-verzuie, cu aroma specifica (mai pronuntata cand este de rasinoase), consistenta vascoasa, rar cristalizata. Datorata faptului ca mierea de mana este mai saraca in substante aromate si bogata in substante complexe (greu digestibile) este considerata inferioara celei de nectar.
Cum ne dam seama daca mierea este falsificata
In ultima vereme este tot mai greu sa deosebim o miere naturala curata de una falsificata. In principal se poate apela la caracterele organoliptice sau la un laborator de specialitate.
Miere obtinuta de la albine hranite cu zahar.  Culoarea, consistenta si chiar gustul sunt asemanatoare cu mierea obtinuta din nectar. Ceea ce totusi o tradeaza este aroma , dar numai in urma examenului chimic se poate stabilii cu precizie daca este vorba de miere falsificata.
Introducerea de sirop de zahar neinvertit in miere. Acest tip de miere are o consistenta apoasa sau poate fi puternic cristalizata. Cristalele de zaharoza (spre deosebire de cristalele de glucoza din mierea naturala)  sunt albe si au o consistenta asemanatoare cu a zaharului tos. Aroma nu este specifica mierii naturale.
Introducerea de sirop de zahar invertit artificial. Aceasta falsificare este destul de greu de descoperit . Aspectul general , consistenta si culoarea sunt asemanatoare mierii naturale de albine insa o tradeaza gustl si aroma cu nuanta de zahar caramelizat.



In ultima vreme exista tot mai multe metode de contrafacere din ce in ce mai greu de depistat. „Apicultorii” intervin cu metode de corectare a culorii, consistentei, aciditatii si chiar a continutului de enzime. In acest caz singura modalitate de depistare a falsului este examenul de laborator.

joi, 24 ianuarie 2013

Plante putin cunoscute - CALCEA CALULUI


Calcea calului (călci)
Caltha laetha
Caracteristicile  plantei
Timp de înflorire: aprilie-mai
Înălțime : cca 30 cm
Flori : de culoare galbenă
Poziționare: soare, semi-umbră
Necesar  de apă: solul umed
pH-ul solului: neutru
Tipul de sol: zgură
Rezistenta la îngheț: -35/-40°C
Numărul optim de plante/mp : 9-10 buc.
Acestă plantă aparține familiei Ranunculaceae . La noi în ţară se găsește pe pajiștile umede, pe malurile  iazurilor și al râurilor. Are o creștere medie (aproximativ 30 cm ), cu frunze în formă de inimă, de culoare verde  lucios , (mai ales atunci când este tânăra), luxuriantă . Contrastează perfect cu florile galben-aurii care apar în aprilie. In funcţie de poziţionarea faţă de soare calcea calului înflorește până în luna iunie ( desi poate sa mai aibe o a doua înflorire în toamnă). Este o plantă potrivită în peisagistică pentru înfrumuseţarea unei fântâni  arteziene sau a unui pârâiaș , singură sau în grupuri alături de alte plante iubitoare de apă.  Efectul  decorativ este cel mai puternic în peroada de înflorire.

Astăzi calcea calului nu se mai utilizează decât foarte rar în fitoterapie conţinând un alcaloid toxic.  Atât partea aeriană cât și rădăcinile (rizomul) au proprietăţi laxative sau purgative, în funcţie de sensibilitatea fiecăruia.
  Caltha laetha se foloseşte ca adjuvant  în constipaţiile asociate cu retenţie de urină ( atunci când acestea apar pe un fond nervos) dar și în tratamentul tusei.

Pe vremuri, în preriode de criză alimentară (război, foamete), frunzele se foloseau pentru ciorbe sau pentru sarmale de păsat.

miercuri, 23 ianuarie 2013

Lucrari in livada - luna februarie

Deoarece am primit diverse solicitari de a pubica o schema de tratament in livada o sa incerc pe parcursul intregului an sa va prezint cat mai multe informatii pe acest subiect.  Le multumesc pe aceasta cale d-lor Dr. ing. Viorel ROTARU si Ing. Vicentiu CREMENEANU pentru aceste RECOMANDARI :
Spre finele repausului vegetativ, in conditii meteorologice care permit lucari in livada (temperaturi de peste 5° C), este necesara continuarea tratamentelor chimice (al 2-lea tratament) sau efectuarea tratamentelor care nu s-au realizat pana in prezent. Acestea fac parte dintr-un sistem de combatere integrata, caracteristic fiecarei specii pomicole: la mar, tratamentul al 2-lea se aplica in februarie sau martie, sustinut de taierea ramurilor atacate de fainare, scopul lui fiind de a combate paduchele din San José, ouale de afide, acarienii si cotarii, precum si de a distruge sporii de ciuperci fitopatogene; la par, tratamentul se face in martie pentru combaterea coccidelor, afidelor si acarienilor. Contra patarii cafenii a frunzelor si fructelor si rapanului ramurilor inca din toamna, dupa caderea frunzelor, se aplica un tratament facultativ, de obicei cu produse cuprice, pe care daca nu l-ati efectuat pana in prezent, acum este momentul sa-l aplicati; la prun, tratamentul se face in timpul repausului vegetativ pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor, cotarilor si a sporilor de ciuperci, de regula dupa taierile de fructificatie si dupa indepartarea ramurilor uscate; la cais si piersic, tratamentul al 2-lea se aplica iarna, in ianuarie-februarie, pentru combaterea basicarii frunzelor, daca anul trecut s-a manifestat puternic; la cires si visin, tratamentul 2 se realizeaza dupa taierile de fructificare si inainte de dezmugurire, pentru combaterea paduchilor testosi, a oualor de afide, paianjeni si cotari, a formelor mobile de paianjeni si a sporilor de ciuperci, in special pentru ciuruirea micotica a frunzelor de samburoase. Daca tratamentele de iarna sunt bine aplicate, ele sunt suficiente pentru combaterea ciupercii care produce ciuruirea micotica a frunzelor, nemaifiind necesare alte tratamente.


Soiuri de zmeur - CANBY


Familia: Rosaceae
Genul: Rubus
Specia: idaeus
Soiul: Canby

CANBY este un soi de zmeur roșu,  timpuriu cu perioada de coacere la începutul verii. Fructul este mare,  aromat, ferm, suculent, de culoare  roșu luminos . Fructul mediu-mare, dulce, aromat  este dintre cele mai bune pentru congelare, pentru gătit ( tarte, sucuri, compoturi, dulceaţă) dar  și foarte gustos de consumat în stare  proaspătă. Drajonii sunt viguroși ceea ce-i ajută să susţină rodul bogat.  Prezintă un nivel ridicat de rezistenţă viruși și este imun la atacul afidelor. Sensibil la umezeală exesivă, dar un bun drenaj vă ajuta să  evitaţi fenomenul de putrezire a rădăcinilor . Preferă solurile ușoare cu un PH neutru sau ușor acid, și expunere totală la soare.  Crește cel mai bine în zonele cu veri mai răcoroase, iar în perioada de iarnă rezistă pană la -40 °C. Produce pe drajonii de 2 ani.