Vitaminele sunt substante organice necesare cresterii si bunei
functionari a organismului, pe care organismul le "fabrica" pentru a-si acoperi nevoile de functionare.
Toate vitaminele sunt prezente in laptele
matern, dar nu intotdeauna in cantitati suficiente (vitamina K). Structura chimica si rolul biologic al celor treisprezece vitamine
cunoscute in zilele noastre (acid folic, vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B8, B12,
C, D, E, K si PP) sunt foarte diferite. De altfel, vitaminele actioneaza in
doza mica, singure sau in mod sinergic, si nu au valoare energetica.
Vitaminele se clasifica, de obicei,
in doua grupe: vitamine hidrosolubile (solubile in apa), care grupeaza vitamina
C si vitaminele din grupul B (B1, B2, B5, B6, B8, B12, PP), si vitamine
liposolubilecare grupeaza vitaminele A, D, E si K.
Vitamina A
Mai este cunoscutã si sub numele de
retinol, vitamina antixeroftalmicã sau vitamina cresterii. În stare purã se
prezintã sub formã de ulei (vit. A2) sau cristale (vit. A1) de culoare galbenã
.
Este extrem de sensibilã la luminã,
în special la radiatii ultraviolete. În plante se aflã sub formã de provitamine
A - carotenoidele, dintre care cel mai cunoscut este beta-carotenul. La nivelul
ficatului si intestinului acestea sunt transformate în retinoli.
Beta-carotenul este un colorant
natural netoxic, care se foloseste în industria alimentarã, farmaceuticã,
medicinã, cosmeticã si în hrana animalelor,el se gãseste în toate legumele si
fructele, dar în cantitate mai mare se aflã în morcov, spanac, urzici, varzã,
mãcese, rosii, citrice, cãtinã, pepeni, porumb etc. Cantitatea zilnicã necesarã
de beta-caroten este de 5000 - 8000 UI.
Vitamina A se gãseste ca atare în
uleiul de peste, ficat, lapte, gãlbenusul de ou, unt. Vitaminele A au un rol important în cresterea
organismelor tinere, în protejarea mucoaselor si în procesul vederii.
Hipervitaminozele A provoacã
fenomene toxice si fragilitate.
Vitamina B
B1
Vitamina
B1 este numită si vitamina antiberiberică .A fost izolata în anul 1911 de Funk,
din tărâţele de grâu. Windaus şi Wiliam îi stabilesc în anul 1931 constituţia
chimică. Vitamina B1 este solubilă în apă, alcool. Solubilitatea ei creşte în
mediu alcalin. Are un miros caracteristic şi obişnuită este stabilă la o
temperatură, peste 100 grade C se descompune.
Absorbţia si
metabolismul. Vitamina B1 extrasă din alimente sau sintetizată de bacteriile
intestinale se absoarbe prin simpla difuziune la nivelul intestinului subţire.
Prin resorbţia intestinală ajunge în sânge sub formă liberă.
E xcreţia vitaminei B1
se face pe cale renală în cantităţi de 50-250 micrograme. Valori mai mici de 40
de micrograme indică carenţa vitaminei B1.
Vitamina
B1 intervine în procesele metabolice de bază ale organismului, cu rol de
coenzime. Participă la procese generale de oxireducere, reglează schimburile
gazoase, joacă un rol important în funcţiile sistemului nervos central şi
periferic şi a glandelor endocrine. De asemenea, intervine în metabolismul apei
si reglează funcţiile motorii, secretorii şi de absorbţie digestiva.
Surse: în alimente de origine vegetală (cereale mai puţin legume) şi animală
(carne, peste, lapte, oua etc). Cele mai mari cantităţi de vitamină B1 se gasesc
în drojdia de bere, in coaja si germenii boabelor de grâu.
Antivitamina
B1 (piritiamina, neopiritiamina etc). Produc fenomene paralitice.
B2
Vitamina
B2 se mai numeşte şi vitamina hidrosolubilă de creştere . Este termostabilă
(rezistă si la 120 de grade C), solubilă în apă si alcool, cu solubilitate
crescută in mediul alcalin.
Vitamina
B2 a fost izolată pentru prima oară în anul 1933 si sintetizată de Kareer în
1935.
Absorbţia
şi metabolismul. Riboflavina se descompune la nivelul intestinului sub forma
liberă, după care ajunge în ficat si rinichi. Nu se depozitează în organism.
Eliberarea se face prin fecale şi mai puţin prin urină. Intervine în procesele
de oxireducere, în metabolismul glucidelor, lipidelor în funţiile sistemului
nervos, a aparatului vizual şi are rol antitoxic (plumb, mercur).
Surse:
alimente de origine animală (lapte, ouă, ficat, creier, splina), crustacee şi
unele vegetale (spanac, salată verde, roşii etc).
Vitamina
B2 poate fi sintetizată de unele bacterii.
B3
Vitamina
B3 (PP) cuprinde acidul nicotinic şi amida acidului nicotinic cu proprietăţi
aproape identice precum şi o serie de derivaţi ai acidului nicotinic.
Nucleul
de baza al vitaminei este nucleul pirimidinic cu 5 atomi de carbon şi un atom
de azot. Acidul nicotinic şi amida nicotinica sunt substanţe cristaline,
incolore, solubile în apa, alcool, termostabile.
Absorbţia
si metabolismul. Sunt absorbite la nivelul intestinului de unde pătrund în
sânge. Se elimină prin urină, fecale, tranpiraţie.
Vitamina
B3 previne şi vindeca pelagra, caracterizată prin tabloul simptotic a celor “trei D” (demenţa, diaree, dermatita). Ele participă de asemenea la procesele de
oxireducere, la metabolismul glucidelor, proteinelor, a produşilor pigmentari
si influentează sistemul nervos şi activitatea unor glande cu secreţie interna.
Este binecunoscuta şi a acţiunea vasodilatatoare a vitaminei B3.
Surse: alimente vegetale mai ales în coaja boabelor de cereale, în drojdia de
bere, alimente de origine animală (carne, rinichi, ficat)
Antivitamina
B3 (acetilpirimidina) substanţă cu structura apropiată de aceea a vitaminei B3
dar cu acţiune antogonistă.
B4
Vitamina
B4 (adenina) are funcţii si indicaţii terapeutice, mai puţin cunoscute. Ea
alături de alte vitamine B, intervine în funcţiile sistemului nervos cât si
cele ale sistemului hematopoietic.
Carenţa
vitaminei B4 modifică echilibrul leucocitar, prin producerea leucopeniei şi
granulopeniei.
Administrarea
sulfamidelor şi a antibioticelor creşte consumul de vitamină B4. Ea are un rol
important în metabolismul glucidelor, lipidelor, a clorurii de sodiu, în
funcţiile suprarenalelorsi a proceselor creşterii.
Surse: alimente din regnul animal si vegetal. Cea mai importantă sursă este
drojdia de bere.
Sintetizarea
vitaminei B4 de catre flora bacteriană intestinală este redusă la om.
Absorbţia
vitaminei B4 se realizeaza la nivelul intestinului subţire. În sânge,
concentraţia cea mai mare de vitamina B4, este în hematii.
Eliminarea
vitaminei se face prin urina, fecale, transpiraţie.
B6
Vitamina
B6 cuprinde piridoxina, piridoxalul şi piridoxamina. În mediu alcalin şi acid
sunt sensibile la lumină.
Regnul
vegetal oferă o importantă sursă de vitamină B6.
Sursele
de obţinere a vitaminei B6 coincid cu cele ale celorlalte vitamine din aceasta
grupă.
Absorbţia
vitaminei B6 se realizează la nivelul intestinului sub forma liberă şi mai bine
combinate cu proteine. În organismul animal predomina piridoxamina. Vitamina B6
intervine în metabolismul substanţelor organice şi intră în compoziţia unui
mare număr de enzime cu funcţie de oxidoreducere. Participă la biosinteza
sfingozimei cu rol în metabolismul lipidelor.
Eliminarea
vitamine B6 se face în cea mai mare măsură pe cale renală şi scade cu vârsta.
B12
Vitamina
B12 este compusă din substanţe cristalizate, de culoare roşie, solubile în apă
şi alcool, stabile în aer şi în mediu acid. Sunt semirele la acţiunea
oxidanţilor, bazelor şi acizilor puternici. Rezistă la 120 de grade C, timp de 20 minute.
Vitamina
B12 se găseşte mai puţin în regnul vegetal şi mai mult în alimentele de origine
animală (ficat, splină, creier, muşchi). Principala sursă de vitamină B12 este
sinteza microbiană.
Biogeneza
vitaminei B12 are loc sub acţiunea a numeroase bacterii din sol şi a
bacteriilor intestinale, mai ales din colon.
Absorbţia
şi metabolismul. Absorbţia vitaminei B12 se realizează la nivelu mucoasei
intestinale, în prezenţa unui factot intrisec produs de mucoasa gastrică şi cu
care alcătuiesc factorul antipernicios depozitat în ficat.
Vitamina
B12 absorbită şi reţinută la nivelul intestinului pierd proprietatea de a
difuza, reconstituind prima fază a absorbţiei intestinale. Factorul intrisec
are rol de protecţie în absorbţia intestinală prin formarea unor compuşi de
inactivare a vitaminelor B12. Factorul intrisec activ fixează până la 264 de
micrograme vitamină B12\mg.
Vitamina
are rol în hematopoieză şi mai ales în eritropoieză. Cea mai importantă acţiune
a acestei vitamine este anemia pernicioasă de tip Biernner, unde intervin
modificări ale trombocitelor sau chiar leziuni degenerative nervoase.
B13
Vitamina
B13 are structura chimică asemănătoare acidului azotic, constituie un principiu
component al complexului B, cu rol în stimularea creşterii puilor, porcilor.
B14
Vitamina
B14 este extrasă din urina umană, are rol în hematopoieză.
B15
Vitamina
B15 (acidul panganic) se găseşte în alimente de origine animală.
Intervine în procesele enzimatice şi, în cantitate
de 2 mg\zi acoperă nevoile organismului.
B17
Este vorba despre o vitaminã, mai puţin cunoscutã, dar
foarte “controversatã” în lumea medicalã. Dupã ani de cercetãri, biochimistul
dr. Ernest Krebs a izolat, în 1950, o nouã vitaminã pe care a denumit-o B17 –
cunoscutã şi sub numele de amigdalinã (sau laetrile).
Se face din ce în ce mai auzitã
opinia conform cãreia cancerul ar fi o boalã cauzatã de o deficienţã nutriţionalã.
Nu ar fi vorba despre o bacterie, un virus sau o toxinã misterioasã, ci pur şi
simplu despre absenţa unei substanţe pe care omul modern a eliminat-o din dieta
sa: vitamina B17.
Sâmburii de caise sunt cea mai bogatã sursã naturalã de vitamina B17. În general, seminţele
fructelor (mai puţin citricele) conţin aceastã substanţã, care le conferã un
gust amãrui, specific. Conform studiilor dr. Krebs, consumul zilnic a 7-10
sâmburi de caise previne apariţia cancerului
Vitamina C
Este acidul ascorbic, sau vitamina
anti-scorbutica. Are o importanta capitala pentru organism, intervenind in
procesele de oxido-reducere. Are rol anti-infectios, tonifiant, participa la
detoxifierea organismului si la folosirea rezervelor de fier, protejeaza
vitaminele A si E, economiseste vitaminele din complexul B.
Vitamina este sensibila la temperaturi
ridicate, la actiunea oxigenului si a luminii.
Vitamina C catalizeaza formarea si
mentinerea colagenului (component de baza al substantei fundamentale
intercelulare). In lipsa vitaminei C, substanta colagenica dintre celulele
endoteliului capilarelor se degradeaza si apar hemoragii la nivelul gingiilor,
muschilor, tegumentelor, etc.
Ca urmare a pierderilor de sange si a
diminuarii absorbtiei fierului apare anemia intalnita in scorbut.
Gingiile sangereaza usor, spontan sau la
traumatisme minime, dintii devin mobili si cad. Mineralizarea scheletului este
alterata, fracturile se vindeca mai greu, cicatrizarea plagilor se face mai
greu sau defectuos. Scade capacitatea de aparare a organismului fata de
infectii, putand apare mai des, de exemplu, gripa sau tuberculoza pulmonara.
Vitamina C mareste rezistenta organismului
fata de efectul toxic al unor medicamente sau substante chimice din mediul
ambiant (plumb, mercur, benzen, etc.).
Efortul muscular, frigul si febra maresc
consumul si necesarul de vitamina C. S-a demonstrat ca 10 miligrame zilnic
reprezinta aportul necesar pentru prevenirea scorbutului. Ratia zilnica este
estimata insa, pentru un adult normal, la cca. 30 miligrame. Fiind
hidrosolubila si usor oxidabila, vitamina C se poate pierde usor in timpul
pastrarii si prepararii alimentelor.
Produsele animale, cerealele, produsele
zaharoase sunt lipsite de vitamina C. Singura sursa naturala este constituita
de legumele si fructele proaspete. In Zonele cu clima temperata sau rece, unde
productia de fructe este sezoniera, exista riscul aparitiei hipovitaminozelor
in perioada de iarna-primavara, cand se recomanda un aport medicamentos de
vitamina C.
- patrunjelul 200
- napul
140
- ardeiul 120
- varza 120
- mararul 100
- lamaia 065
- portocala 060
- conopida 060
- spanacul 050
Vitamina D
Vitamina D se prezinta sub forma
mai multor substante liposolubile (solubile in grasimi), care au efecte de
prevenire si combatere a rahitismului (la copii) si a osteomalaciei (la
adulti). Cele mai importante sunt vitaminele D2 si D3.
Vitamina D2 (ergocalciferolul) se
obtine prin iradiere cu ultraviolete a unei provitamine continuta in anumite
vegetale (ciuperci, drojdii, etc.)
Vitamina D3
(colecalciferolul) se formeaza prin iradierea cu ultraviolete a unui component
al sebumului, secretat de piele.
Dupa absorbtia intestinala, respectiv prin
sinteza cutanata, vitamina patrunde in sange si se depoziteaza preponderent in
ficat, unde o parte se transforma in produsi mai activi (o a doua activare
avand loc la nivelul rinichilor).
Datorita acestui comportament (mod de
sinteza, activare, mecanism de actiune), vitamina D este asemanatoare
hormonilor; printr-o comparatie la distanta, pielea, ficatul si rinichiul pot
fi asemanate cu glandele endocrine.
Vitamina D intervine in absorbtia calciului
si in fixarea lui pe matricea osoasa. In carenta de vitamina D, scade
asimilarea si utilzarea calciului, oasele se pot deforma usor sub influenta
factorilor mecanici (greutatea proprie, tractiuni, mici traumatisme), apar
semnele tipice ale rahitismului: modificarea conformatiei oaselor cu
demineralizare,transpiratii, lipsa sau micsorarea fortei musculare, tulburari
digestive si tulburari de crestere. Copiii sunt obositi, prezinta un abdomen
voluminos,au o rezistenta scazuta la infectii si fac forme grave de boala
(pneumonii, enterocolite,etc.). De fapt, prin aceste complicatii infectioase
este rahitismul mai periculos (decat prin sine insusi).
Hipervitaminoza D (realizata mai ales
medicamentos - atentie, ca vitamina liposolubila se acumuleaza in organism in
cazul aportului excesiv, pe mari intervale de timp) se traduce prin manifestari
variate, de tipul tulburarilor digestive (constipatie, greata, varsaturi), pierderea
poftei de mancare, oboseala fizica si intelectuala, deshidratare, tulburari
nervoase si de comportament.
Deoarece principala sursa de vitamina D
este sinteza cutanata, sub actiunea razelor solare, nu este bine definita ratia
zilnica pentru om. Parerile specialistilor difera, unii considerand ca pentru
un adult normal care isi desfasoara macar o parte din activitate in aer liber,
nu este necesar aportul alimentar, fiind suficiente cantitatile de vitamina D
formate la nivelul portiunilor de piele expuse luminii. Altii considera ca un
aport de securitate de cca. 250 - 400 u.i. zilnic este relativ important, si
este absolut necesar copiilor mici si femeilor in perioada maternitatii.
Necesarul zilnic de vitaminã D pentru adulti este de 100 - 150 UI, iar la copii
de 120 - 200 UI. Se recomandã ca în cazul unor fracturi sau aparitiei unor
tulburãri metabolice ale calciului si fosforului, sã se mãreascã doza zilnicã
la 500 - 700 UI.
Vitamina D se gaseste in special in
produsele de origine animala, oua, peste, produse lactate grase:lapte integral,
unt, smantana, frisca, branzeturi grase. Ficatul si margarina vitaminizata
reprezinta alte surse de vitamina D. Excesul de vitamine D duce la
demineralizarea oaselor.
Vitamina E
Numita si tocoferol, este esential
implicata in mentinerea structurii si functionalitatii organelor genitale,
avand si titlul de "vitamina fertilitatii". Cercetari ulterioare au
dovedit faptul ca vitamina E asigura si troficitatea sistemului muscular, a
altor organe si tesuturi, lipsa sau carenta ei determinand nu numai
sterilitatea, dar si tulburari cardio-vasculare, in fiziologia neuro-musculara
sau in metabolismul lipidic.
Nevoile organismului se situeaza intre 10 si
20 miligrame zilnic,cele mai bune surse fiind uleiurule extrase din seminte
(soia, germeni de porumb, floarea-soarelui), mazarea, fasolea si painea
intermediara si neagra (mult mai sanatoasa decat cea alba, rafinata).
In articolul urmator va vom oferi informatii
despre vitaminele hidrosolubile ( complexul B si vitamina C).
Vitamina K
Desi ne intereseaza mai putin
structura chimica, mentionam ca se cunosc trei vitamine K:
Vitamina K1, fitochinona, este sintetizata de frunzele verzi si prezenta in
vegetalele verzi.
Vitamina K3, menadiona, este un produs de sinteza cu proprietatea ca este
hidrosolubil (spre deosebire de celelalte).
Carenta de vitamina K se realizeaza fie prin
aport alimentar redus, fie prin reducerea florei microbiene normale intestinale
ca urmare a unor tratamente cu doze mari sau / si pe timp indelungat cu
antibiotice, cunoscut fiind faptul ca principala sursa de vitamina este sinteza
microbiana intestinala.
Hipovitaminoza K favorizeaza hemoragiile
spontane sau dupa traumatisme minore, fiind perturbata coagularea sangelui.
Nu se cunoaste exact ratia zilnica necesara
prin aport alimentar, fiind descrisa doza de 2 miligrame zilnic, la adult.
Principalele surse de vitamina K sunt
legumele verzi, ficatul si, nu in ultimul rand, galbenusul de ou. Nu ocoliti,
asadar, spanacul, salata, loboda, urzicile, mararul, leusteanul, ceapa verde,
etc.
Vitamina P
Se mai numeste citrina si
actioneaza sinergic cu vitamina C, avand partial si rol de
"economisire" a acesteia. O parte din simptomatologia scorbutului
este datorata carentei de vitamina P, acesta fiind mai usor de tratat cu suc de
lamaie decat cu vitamina C sintetica.
Sursele naturale de vitamina P sunt fructele
si legumele (lamaile, portocalele, strugurii, mandarinele, etc.).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu