miercuri, 29 ianuarie 2014

Plante dendrologice - PALTINULFamilia: Sapindaceae

Genul: Acer
Specia: Pseudoplatanus

Paltinul de munte (Acer pseudoplatanus) este un arbore raspandit in intreaga Europa (mai putin in nordul continentului), avand o corana deasa, frunze palmat lombate, cu lobi ascutiti de culoare verde-deschis, (toamna galbene-ruginii). Florile sunt galben-verzui si apar inaintea si in timpul infrunzirii incepand cu luna aprilie si decoreaza din abundenta acest arbore deosebit. Paltinul prefera solurile porofunde, fertile, bine drenate, cu expunere la soare sau semiumbra. Este e specie rezistenta la fum, praf, noxe, precum si la ger si ingheturi trazii care se poate cultiva de la campie pana in zona montana (1800-2000 m.). Paltinul creste pana la 20-30 metrii, are o statura semeata si coronament bogat si se planteaza solitar, in aliniamentre sau in in grupuri. Inmultirea se face prin seminte.
            Cele mai intalnite varietati sunt "Schwedleri" (frunze rosii la inceput apoi verde inchis, cu nervuri si petiol rosu), "Variegatum" (frunze verzi patate cu alb), "Palmatifidum" (frunze adanc sectate), “Purpureum” (frunze cu partea inferioara de culoare purpurie), “Erythrocarpum”, etc..
            Paltinul este o specie care se poate cultiva pe marginea aleilor, in grupuri sau individual, avand o podoada speciala pentru fiecare anotimp in parte.
De la paltin se foloseste in principal seva ca ingredient pentru prepararea siropului, dar din pacate cantitatea redusa de zahar pe care o contine (aproximativ 25g. la litul de seva) nu prezinta un deosebit interes. Rcoltarea se face iarma cand avem  vreme mai calda, insorita, dupa o perioada de inghet.
Actiune farmaceutica: Aceste informatii tin mai degraba de medicina populara iar prezentarea lor ca atare, ne absolva de eventualele efecte adverse nedorite pe care le-ar putea cauza. Cereti intotdeauna sfatul unui profesionist inainte de a folosi un medicament pe baza de plante!

Se utilizeaza scoarta, florile, frunzele si fructele.
Fructele au efect antidiareic si astringent.
Scoarta poate fi intrebuintata in special tot impotriva diareei (se poate obtine prin arderea sa un bun carbune medicinal), pntru cicatrizarea ranilor sangerande (partea interioara care contine seva fiind folosita a stopa hemoragiile eterne), astringent usor (pentru probleme ale pielii) .
Frunzele si florile au efect mineralizant , ajuta la eliminarea toxinelor, avand si bune efecte de tonifiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu