luni, 27 ianuarie 2014

Plante dendrologice - Ienuparul



Familia: Cupressaceae

Subfamilia: Thujoideae
Genul: Juniperus

Ienuparul (Juniperus communis) creste sub forma de arbust sau uneori arbustoid cu talia de pana la 10 metrii (var. Columnaris). Ca arbust are o ramificatie generoasa, bogata iar ca arbustoid are port piramidal. Lastarii anuali au 3 muchii si sunt frumos colorati brun-roscat. Frunzele aciculare,verticale, regulate sunt grupate cate 3, asezate perpendicular pe ax. Conurile sunt sferice, negre-albastrui, carnoase si adapostesc fiecare cate 3 seminte mari, alungite de culoare bruna. Este o specie rustica, putin pretentioasa fata de sol, rezistenta la ger si seceta.  Este destul de sensibil la praf si fum.
Ienuparul poate constitui o adevarata podoaba atat pentru gradina cat si pentru terase si balconane (la ghiveci). Se planteaza solitar, in grupuri sau aliniamente de arbusti prin asocierea cu diferite ierburi, liane, cu arbori si arbusti ornamentali.
            Se cunosc mai multe varietati cum ar fi Candelabrica, Compresa, Columnaris Aurea, etc.
            Inmultirea se face prin seminte, butasire, marcotaj sau altoire.
Juniperi fructus – pseudobace oval-globuloase sau globuloase cu diametrul de 5-10 mm, netede, de culoare neagra-albastruie sau bruna-violacee, acoperite cu un strat ceros care le imprima un aspect mat, brumariu. Mirosul este aromatic, mai pronuntat prin zdrobire, gustul dulceag-amarui.
Proprietati terapeutice: fructele sunt utilizate in tratarea mai multor afectiuni si boli: trateaza si vindeca reumatismul, raceala, bronsita, bolile de piele, elimina piatra de la nivelul vezicii urinare. De asemenea constituie un remediu natural pentru anemie, lipsa poftei de mancare, artrita, asigurand o functionare optima a organismului. Pulberea rezultata din maruntirea fructelor uscate de ienupar este foarte eficienta in tratarea obezitatii, viermilor intestinali, oboselii, arteriosclerozei. Ceaiul preparat din fructe de ienupar calmeaza tulburarile digestive si balonarile. Important de mentionat este ca fructele de ienupar nu trebuie consumate de femeile insarcinate. Un alt remediu natural oferit de ienupar il reprezinta tinctura de ienupar eficienta in vindecarea afectiunilor urinare, gripei, bronsitei, colitei de fermentatie.
Din boabele de ienupar se mai poate obtine ulei - recomandat in frectii, stari febrile, raceala, precum si rachiu cu proprietati digestive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu