Soiuri de
capsun - Cavalier
Datorita faptului ca am prmit mai multe intrbari referitoare
la soiul de capsun “cavalier” am hotarat sa public un scurt material despre acest soi. A fost produs in 1948 si licentiat in 1950 iar in 1957 a fost introdus pentru
prima data in cultura in Ontario, Canada.
Fructele au dimensiune mediu spre mare, dar tind sa sa se
piperniceasca in timpul coacerii. In sezon au culoarea rosei stralucitoare, lucioasa, pulpa rosieatica,
aciditate medie, gust fin, consistenta ferma . Fructele sunt indicate pentru
desert, prelucrare, congelare. Este un soi timpuriu sensibil la ger, boli
foliare (patare, arsura), fainare, mucegai si putin sensibil verticilioza (Verticillium).
Licenta a fost donata in 2.02.1983 statului Maryland, Statele Unite ale Americii.
Nu am date despre productia la hectar dar tinand cont de vechimea soiului tind s-oapreciez
undeva la 3 – 4 To/ha.
In anul 1970 in Polonia s-a incrucisat acest soi cu Senga
Sengara obtinanduse soiul Kama.
In tara noastra este
reprodus de Ferma Juliana Cavalier din judetul Timis.
G. Darrow. 1966. Strawberrt, p.. 160.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu