duminică, 19 ianuarie 2014

Plante dendrologice - SALCIA CAPREASCA




Salcia capreasca
 Familia: Salicaceae
Gen: Salix
Specie: Caprea
Despre salcia capreasca se vorbeste foarte putin in comparatie cu frumusetea sa si calitatile  terapeutice, remarcabile.  Este e specie arhaica de salcie,originara din Europa, centrul si vestul Asiei.Creste sub forma de arbust (3 - 4 metrii) , dar si ca arbustoid cu inaltimea de pana la 8 m. Tulpina este neregulata, coaja subtire, frunze lat eliptice de culoare verde inchis in partea superioara si cenusii pe cea inferioara. Are un potential melifer deosebit (150-200 kg/ha.)obtinandu-se o mire cu nivel ridicat de proteine 40,84 %.
            Aspectul decorativ este dat in principal de ametii (florile) care apar in martie-aprilie, de culoare cenusii-argintii - femele si galben-verzui –masculi. Se poate planta solitar sau in forma de gard viu.

Compozitie chimica: salicina, care se dedubleaza in glucoza si saligenina sau alcool salicilic. Tanin de natura catehenica, rezine, si alti componenti de natura flavonica sau heterozide. Amentii contin substante estrogene. Derivatii salicilati naturali au servit ca model pentru sinteza aspirinei.

Actiune farmaceutica: in medicina empirica coaja a fost utilizata inca din antichitate ca tonic, febrifug si antireumatismal. Ulterior s-a demonstrat pe cale experimentala ca saligenina se dedubleaza in organism in acid salicilic care ii imprima actiunea antipiretica si analgezica si deci utilizarea ca febrifug si calmant al durerilor reumatice are o baza stiintifica. Scoarta are efecte sedative, in insomnii si calmante ale durerilor uterine.
Se utilizeaza in urmatoarele afectiuni: dureri diverse, hemoragii, hiperhidroza, insomnii, pentru oprirea secretiei de lapte la intarcat, rani purulente, ulceratii.


Preparare: se utilizeaza scoarta.
-Un varf de cutit se face praf dupa uscare si se ia in gura cu putina apa, inlocuind foarte bine aspirina. Se poate lua de 3 ori pe zi.

-O lingurita de praf de planta, se va pune la 250 ml apa clocotita dupa ce s-a macinat sub forma de praf. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma 2 ceaiuri pe zi.

-O cantitate de 2 lingurite de coaja se va fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se va folosi extern.
-Ametii se folosesc cate o lingurita pusa in 250 ml apa clocotita. Se strecoara, dupa care se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi in cazurile in care se doreste suplimentarea cu estrogeni. (Mai eficienta este tinctura care se face din 20 g de ameti la 100 ml alcool de 70°  Se tine 15 zile apoi se strecoara. Se poate folosi in functie de afectiune intre 10- 50 picaturi de 3 ori pe zi diluate cu apa).

Tratamentul cu salcie este contraindicat persoanelor sensibile la aspirina, precum si femeilor insarcinate sau care alapteaza. Extractul de salcie se va administra cu prudenta in cazul tulburarilor de coagulare a sangelui, afectiunilor renale si hepatice severe, ulcerului gastro-duodenal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu