luni, 20 ianuarie 2014

Soiuri de capsun - CAVALIER



Soiuri de capsun - Cavalier
Datorita faptului ca am prmit mai multe intrbari referitoare la soiul de capsun “cavalier” am hotarat sa public un scurt material despre acest soi. A fost produs in 1948 si licentiat in 1950 iar in 1957 a fost introdus pentru prima data in cultura in Ontario, Canada.
Fructele au dimensiune mediu spre mare, dar tind sa sa se piperniceasca in timpul coacerii. In sezon au culoarea  rosei stralucitoare, lucioasa, pulpa rosieatica, aciditate medie, gust fin, consistenta ferma . Fructele sunt indicate pentru desert, prelucrare, congelare. Este un soi timpuriu sensibil la ger, boli foliare (patare, arsura), fainare, mucegai si putin sensibil verticilioza (Verticillium). Licenta a fost donata in 2.02.1983 statului Maryland, Statele Unite ale Americii. Nu am date despre productia la hectar dar tinand cont de vechimea soiului tind s-oapreciez undeva la 3 – 4 To/ha.
In anul 1970 in Polonia s-a incrucisat acest soi cu Senga Sengara obtinanduse soiul Kama.
In  tara noastra este reprodus de Ferma Juliana Cavalier din judetul Timis.

G. Darrow. 1966. Strawberrt, p.. 160.