joi, 23 februarie 2012

COMBATEREA AGENTILOR PATOGENI SI DAUNATORI DE SOL


MASURI CHIMICE
1. Dezinfectia amestecului de pamant pentru produs rasadulPentru combaterea ciupercilor de sol, inainte de semanat cu 5-7 zile amestecul de pamant se va dezinfecta cu unul din produsele: CAPTADIN 50 PU 3-4 l solutie/mp, PREVICUR ENERGY-0,1% (3 litri solutie/mp), PROPLANT 72,2 SL- 0,25% (3-5 litri solutie/mp), sau 300 ml produs in 30 l apa la un mc amestec pamant.
Dupa aplicarea tratamentului nu este necesar un timp de pauza.
2. Dezinfectia solului inainte de transplantarea rasadurilor in camp sau spatii protejate:
Pentru combaterea atacului agentilor patogeni de sol (mana de sol, fuzarioza tomatelor, ofilirea vasculara, caderea plantutelor, putregaiul radacinii si coletului), a nematozilor galicoli si alte insecte,  se va folosi unul din urmatoarele produse de protectia plantelor: DAZOMET 90 PP 600 kg/ha sau BASAMID GRANULE(2) 500 kg/ha sau RAISAN 51 700 l/ha sau METADOR 1000 litri/ ha.
3. Pentru combaterea coropisnitei (Gryllotalpa gryllotalpa) se va utiliza unul din urmatoarele produse: MESUROL 4 G ( 3-6 kg/ha) sau
MESUROL 2 RB – 5 kg/ ha; SINTOGRIL SUPER 30 kg/ha ( conteaza pentru coropisnita si viermi sarma). Produsele se vor administra la sol prin usoara incorporare, inainte de plantare.
4. Pentru combaterea melcilor fara cochilie (Agriolimax agreste), melci (Limax spp.) se vor folosi produsele: AGROSAN B – 15 kg/ha  sau OPTIMOL 4 G – 15 kg/ha , MESUROL 4 G ( 3-6 kg/ha) sau MESUROL 2 RB – 5 kg/ ha - prin administrare pe sol, fara incorporare.
5. Tocurile de rasadnite, ramele din lemn, utilajele folosite si cararile se vor dezinfecta cu o solutie  pe baza de Cupru in doza de 3%.
Atentie! Pentru siguranta, inainte de semanatul sau plantatul rasadurilor, se va face testul de fitotoxicitate a solului cu seminte de salata.
MASURI FIZICE
Dezinfectarea termica a solului. Prin aceasta se obtin rezultate bune in combaterea ciupercilor si bacteriilor fitopatogene termosensibile. Durata tratamentului termic si valoarea temperaturii difera in functie de punctul termic de inactivare a agentului patogen.
In dezinfectarea termica a solului sunt folosite mai multe metode:
* Sterilizarea prin caldura uscata a solului din sere. Este o metoda simpla si se aplica usor in practica. Se foloseste pentru dezinfectarea cantitatilor mici de pamant necesare in rasadnite si sere. Sterilizarea se face prin incalzirea pamantului (la peste 80  grade Celsius) pe foi de tabla.
* Sterilizarea prin caldura umeda. Aceasta metoda se foloseste la dezinfectarea ghivecelor, a utilajelor mici, care se introduc timp de 5-10 minute in apa clocotita. Pentru suprafete mici de rasadnite si sere se poate aplica oparirea solului prin turnare de apa clocotita (10 l/m2). Inainte de a se realiza dezinfectia termica, se sapa solul pe o adancime de 30-40 cm, se scot radacinile sau alte resturi de planta si se maruntesc bulgarii de pamant, pana la dimensiuni de 5-6 cm. Totodata, se dezinfecteaza chimic scheletul intern al serei.
* Sterilizarea prin aburi. Aceasta metoda se aplica pentru dezinfectarea unor cantitati mici de pamant sau pentru solul de la locul definitiv (rasadnite, sere). In timpul sterilizarii, aburii circula in pamant pana la cel putin 30-40 cm adancime, timp de 60 minute. Temperatura solului, in timpul tratamentului, este de 75-80 grade Celsius.
Deoarece prin aceasta metoda de sterilizare a solului prin aburi pe langa agentii fitopatogeni sunt distruse si o serie de microorganisme din sol folositoare,  plantarea pamantului se va face dupa 15 zile de la tratament perioada in care se reface microflora utila.
COMBATEREA ROZATOARELOR
Pentru prevenirea si combaterea rozatoarelor atat din culturile agricole, cat si din spatiile amenajate pentru producerea rasadurilor se vor aplica momeli din urmatoarele produse: BROMAKOL 25- 50 g momeli/ galerie activa sau CRITOX 1 cartus fumigen/ galerie activa. 
In spatiile amenajate pentru producerea rasadurilor, momelile se vor improspata dupa 7 zile, folosind aceleasi doze

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu