Toti
arbustii ar trebui să fie tunşi în mod regulat pentru a maximiza recolta.
Zmeurul
Zmeurul
ar trebui să fie tuns sau mai degrabă curatat în fiecare an. Zmeurul produce
recolte pe lăstarii de anul trecut. După recoltare, acestia sunt consumati
şi trebuiesc eliminati pentru a face loc pentru cresterea de noi lăstari care
va vor oferi recolta anului viitor.
Se
vor rari de asemenea si lăstari noi. Cantitatea
corespunzătoare unei plante este de 8-10 drajoni pe metru patrat, deoarece in
rândurile de zmeura dense se dezvolta
boli fungice şi dăunători.
Zmeurul
de toamnă este un nou tip de zmeura, care dă fructe pe lăstari noi.Acestea ar
trebui să fie tăiat complet in toamna.
Coacăzul şi agrişul
Coacăzul
negru ar trebui să fie tuns în fiecare an, în timp ce la coacăzul roşu şi agriş
se poate intervenii o dată la trei -
patru ani. Coacăzul negru produce cea mai bună recoltă pe doua ramuri bine
echilibrate.
Se
recomanda o tăire anuală de aierisire, eliminandu-se aproximativ o treime din arbust. Ramurile
mai mari vor fi de asemenea eliminate. Scoateţi ramurile intrepătrunse. Scoateţi
ramurile întregi printr-o taietura dreapta efectuata cu foarfeca de vie jos la
baza lăstarului.
Unelte necesare
Este
important să aveti instrumente de bune, care oferă o tăiere curată, netedă si care se vindecă mai repede. Uneltele
folosite în activitatea de tăiere sunt: ferăstrăul , si foarfeva de tăiat via .
Ferăstrăul poate fi fie un ferăstrău pentru
tăiat lemne de foc cu o lamă mai mica sau asanumitul “coadă de vulpe” pentru ramificatiile mai groase sau
foarfeca pentru vie care vă permite
acesul in zonele inguste.
Daca
inca nu aveti o foarfeca de tăiat via puteti alege una cu lame mobile din oţel
de înaltă calitate care se poate ascutii uşor sau daca e cazul pentru a înlocui
lamele.
Alege-ti
unelte de calitate – care dureaza mai mult! Mai
degrabă cumparati o unealtă de calitate bună decât o mulţime de unelte speciale
de calitate inferioară.
Un
ultim sfat : in locurile adanci unde nu puteti patrunde cu foarfeca pentru vie
puteti folosi o foarfecă de croitorie (alimentară, de tuns) dar numai pentru
ramurile mai puţin groase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu