joi, 23 februarie 2012

POMI FRUCTIFERI - TAIERI NECESARE


Tăierile la pomii fructiferi
Cât de mult ar trebui taiat atunci când curatati pomii fructiferi? Cât de des trebuie sa faci acest lucru? Aici veţi primi răspunsuri la întrebările dumneavoastră.
Pentru a obtine fructe de calitate  pomii fructiferi trebuiesc curăţati în mod regulat. In principal marul si parul au nevoie de tăiere în fiecare an, în timp ce prunul şi cireşul nu sunt la fel de exigenti, aici interveninduse la 2-3 ani.
Este necesara o taiere aspră primii 2 - 3 ani pentru a modela pomul, urmată de o tăiere uşoară -de la varsta de 4 ani- pentru a menţinere si pentru formarea de noi ramuri .
Structura pomilor fructiferi
Un pom fructifer este compus din portaltoi (de bază) şi altoi (soi). Ramura de soi  se implanteaza în portaltoi prin diferite tehnici, in principal in despicatura sau inoculare
În funcţie de modul în care este creşterea portaltoiului, puteţi determina cat de mare va fi pomul dumneavoastra. Portaltoii cu o  crestere puternica vor produce copaci relativ mari. Cei mai frecventi portaltoi folositi  la noi sunt M9, M26, M27, M106, M120, etc.. Cea mai frecventă formă de taire a coroanei este cea de agreement- in forma de copac ( dar exista si alte forme ex. Gard fructifer, la care insa nu o sa ma opresc astazi). O coroana este compusa din:

·         tulpina principala (TP)
·         ramură principală (RP)
·         ramură laterală (RL)
·         lăstar de vârf (LV)
·         lăstar concurent (LC)
Pentru o gradina mica se va alege un portaltoi de vigoare mica M9, M26 deoarece coroanele copacilor mari sunt grele şi necesită tăiere foarte atenta . Pomul columnar şi cel de crestere medie va fi o opţiune mai bună, deoarece acestea sunt mici în creştere şi rodesc mai devreme.
De ce este necesară tăierea?
Există mai multe motive pentru care vor fi curatati pomii fructiferi
·         Construirea unei coroane stabile şi echilibrate la copacii tineri
·         Stimularea formarii de noi ramuri de rod ( şi a culturilor de buna calitate)
·         Intrarea de lumină şi aer în coroana copacilor  mari
·         Facilizarea culesul prin menţinerea coronamentului jos.
·         Aspectul estetic al pomului
Timpul propice pentru tăiere
Noile cercetari spun că sfârşitul verii şi toamna este cel mai bun timp cele mai multe tăieri la specile de samburoase (piersi, cais, prun, cireş, vişin),  în acest caz ranile se cicatrizeaza  mai usor. Pentru pomii din speciile de seminţoase (mar, par, gutui), este practic mai dificil, deoarece cele mai multe soiuri nu sunt recoltate atât de devreme. Pentru acestia, prin urmare, sfârşitul iernii, în continuare este cel mai bun timp pentru a o taiere simpla, atunci când frigul permite acest lucru, dar înainte sa apara seva.
Tăierea de vară (in verde), care vizeaza vârfurile de lăstari noi, făcuti in timpul sezonului. Tarea in verde stimulează formarea de flori pentru anul viitor, dar oferă, de asemenea, mai multă lumină fructelor din acest an pentru a obţine o coacere buna a acestora.  Pomii fructiferi pot fi tunşi, de asemenea, uşor, în primăvara târziu chiar înainte de înflorire
Tăierea in primii ani

CULTURA in PRIMUL AN se face o taire se face în legătură cu plantarea de plantare de primăvară sau în primăvara următoare o plantare de toamnă
Selectaţi trei până la patru ramuri principale ale pomului în jurul tijei de aproximativ 10 - 15 cm unul de altul şi cu un unghi cât mai posibil de obtuz. Scoateţi lastarii concurenti care cresc paralel cu trunchiul.
In partea de sus de pe ramurile laterale se taie la 25 de cm si cu indreptare in sus, deci sunt  mai mari decât ramurile laterale.
Unele principii importante
·         Selectaţi ramuri cu unghiuri obtuze, mai mari de 45 °.
·         Scoateţi intotdeauna ramurile puternic dezvoltate pe verticală.
·         Scoateţi intotdeauna ramurile moarte şi deteriorate, care pot deveni cu uşurinţă un canal pentru boli.
·         Faceti o taitura  dreapta - în afara gulerului  (inelul format de coaja între ramura principala şi cele secundare).
·         Ramurile de rod foarte bine direcţionate.

AL DOILEA ŞI AL TREILEa An se elimina lăstarii care cresc in interior şi incrucisati, cu unghiuri ascutite. Selectaţi noi ramuri principale de pe trunchi cu unghi obtuz şi lungimea ramurilor principale de anul trecut, care au tendinta de crestere in sus. Atunci când copacul a ajuns la o înălţimea corespunzătoare este taiata partea de sus a ramurii principale.Începând cu AL PATRULEA AN, copacul creste destul de liber, necesitand doar tăiere uşoară de aerisire şi pentru îndepărtarea ramurilor moarte şi deteriorate. Cel mai important lucru acum este de a obtine lumina si aer în coroana, prin eliminarea ranurilor incrucisate şi a celor puternic dezvoltate în poziţie verticală.
Pentru cele mai bune rezultate scoateţi complet ramuri mai mari , în loc de tairi din ramuri mici portiuni din  locuri multiple. Pentru aceasta va recomand sa priviti pomul de la distanţă şi din unghiuri diferite, astfel încât să puteţi vedea mai uşor forma acestuia si toate ramurile care pot fi eliminate.
Prunul şi cireşul
Prunii şi cireşii ar trebui să fie curăţati cu mare atenţie. Este suficient tairea ramurilor  este uscate, deteriorate sau bolnave şi, eventual in etajul superior ramurile care cresc prea des.
În caz contrar, aceşti copaci pot fi lasati să crească în mod liber. Crengile care se ofilesc în vara sunt, probabil, infectat cu o boala fungica care intră prin flori şi apoi se răspândeste în alte zone ale arborelui. Acestea ar trebui să fie eliminate cât mai curând posibil.

Întinerire
Pomii imbatraniti, care cresc slab pot fi revigorati prin tăieri drastice.
Ramurile principale sunt tăiate în mod substanţial. Pastrarea  unui cuplu de ramuri secundare balansoare, care pot acţiona ca lider de seva. Taierile de intinerire, pot şi ar trebui, să fie extinse pe durata a mai mulţi ani, altfel socul va fi prea mare pentru copac. După tăiere, va avea loc o creştere noua viguroasă . Lastarii subţiri care cresc  şi unele ramuri salvate ar putea deveni noile ramuri laterale.


4 comentarii:

 1. Bună ziua!As dori să cumpăr de la dumneavoastră cate 5 buc. de coacăz negru din fiecare soi dacă sunteți amabil [am vorbit ieri la telefon].Astept raspunsul dumneavoastra la adresa email roberto27ro@yahoo.com.
  O zi buna va doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O sa incerc, desi nu va pot promite sigur. E o cantitate mica si de obicei nu stam foarte bine cu timpul in perioada vanzarilor. Mai vorbim si vedem cum facem.
   O zi buna si dvs.

   Ștergere
 2. Buna ziua,

  V-am sunat in jurul orei 11 pentru a discuta legat de Taierea Pomilor.

  Am incercat sa va trimit mail dar nu a mers, va rog timiteti-mi dumneavoastra pe E-mail:vornicus@gmail.com


  O zi buna,
  Ioan

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru stropitul pomilor am urilizat zeama bordeleza. este in regula?
  Sulfatul de cupru l-am comandat online de pe http://www.e-chimicale.ro/sulfat-de-cupru-vrac .

  RăspundețiȘtergere