vineri, 17 ianuarie 2014

Plante dendrologice - TEIUL



Teiul pucios
Familie: Malvaceae
Genul: Tilia
Specie: Cordata
Teiul este un arbore nativ din Asia, Europa si estul Americii de Nord. Genul cuprinde in jur de 30 de specii.
            Teiul pucios (Tilia cordata) sau teiul cu frunza mica este cel mai apreciat arbore din genul Tilia si are o crestere de pana la 30 metrii. Are o coroana ovoidala cu lujeri si frunze fin poroase de coloare verde-argintie. Florile stelate cu 5 petale, parfumate sunt ulizate pentru ceaiuri aromate si calmante ale sistemului nervos ( florile acestei specii au cele mai bune calitati terapeutice). Fructul este ca o nuca de forma sferica sau ovala de dimensiuni mici.
            Cresterea teiului este mai puternica in primii ani apoi incetineste. Inmultirea se face prin seminte sau prin altoire (pe portaltoi de Tilia platyphyllos ceea ce impune o vigoare mai mare plantei).
            Se planteaza solitar, in grupuri sau aliniamente.
Indicatii terapeutice:
florile contin: mucilagii, tanin, saponine, maleati, tartrati, coloranti, gume, flavone, quercitrina, izoquercitrina, rutozida, tilirozida, zahar, colina, acetilcolina, etc.

Actiune farmaceutica; neuro-sedativ, antispastic, antitermic, sudorific, emolient, expectorant, antiinflamator al cailor respiratorii superioare, emolient al secretiilor bronhice, sedativ. Extern: calmant general in bai.
Intra in compozitia ceaiurilor: calmant impotriva tulburarilor cardiace, pectoral, sedativ si sudorific.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni hepato-biliare, afectiuni respiratorii, amigdalite, bronsite, bufeuri la menopauza, cosmaruri, crize biliare, dureri de burta, eczeme alergice, gastrita, gripa, hiperexcitabilitate, insomnii, migrena, nervozitate, palpitatii, raceala, stari de iritabilitate, stari nervoase, surmenaj psihic, tuse.



Preparare:
o lingurita de flori se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

- O lingurita de praf de flori se va macina cu rasnita de cafea si se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa. Este foarte eficienta la afectiunile digestive.
- O lingurita de flori maruntite se va pune la 250 ml apa. Se va tine la temperatura camerei de seara pana dimineata cand se strecoara, se indulceste cu miere si se poate consuma

Extern:
-4 linguri de flori se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se folosesc la gargara.
-Bai- 500 g flori maruntite se vor pune la 3 litri de apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara in cada de baie unde se va sta 30 minute la temperatura corpului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu